نحوه لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

لوله کشی آب ساختمان چه سرد و چه گرم و همچنین لوله کشی فاضلاب در ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین پیاده سازی سیستم لوله کشی باید با دقت تمام انجام شود. در غیر این صورت هر گونه تغییر و یا تعمیر در این سیستم خسارت زیادی وارد می کند.

یکی از روش های جدید برای اجرای سیستم لوله کشی آب ساختمان، همین لوله کشی از بالا به پایین است.  با املاک داران همراه باشید تا نحوه لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین را برای شما شرح دهیم:

انواع روش های لوله کشی آب

یکی از مهم ترین بخش های مربوط به تاسیسات ساختمان، سیستم لوله کشی آب است. در صورتی که این سیستم به درستی پیاده سازی و اجرا شود، شرایط مناسب برای زندگی در ساختمان را فراهم سازد. مبنای عمل در اجرای لوله کشی، نقشه ساختمان است و حضور و مشورت گرفتن از مهندس ناظر الزامی است.

انواع روش لوله کشی آب در ساختمان

جنس لوله تاثیر زیادی در لوله کشی دارد و یا توجه به هزینه و نظر کارشناس پروژه بایستی یکی از انواع لوله گالوانیزه، چدنی، پلیکا، پنج لایه و یا پلی پروپلین را انتخاب کرد. راحت ترین روش برای تهیه مصالح خرید از تولید کننده های لوله و اتصالات ساختمانی است.

لوله کشی آب روش های مختلفی دارد که مالک می تواند بر اساس سلیقه خود، بودجه، نوع سازه و نظر کارشناسی یکی از روش ها را برگزیند. نحوه لوله کشی می تواند به میزان فشار در طبقات مختلف مخصوصا دوم به بالا تاثیر زیادی بگذارد، در بعضی از موارد نحوه فاضلاب کشی اگر درست و توسط استادکار تاسیسات انجام نشود پشت سرهم ساکنین را دچار گرفتگی فاضلاب می کند. در اینجا به بررسی انواع روش های لوله کشی آب در ساختمان می پردازیم و آن ها را با هم مقایسه می کنیم.

 

لوله کشی آب به سبک سنتی

از جمله نکات مهمی که در لوله کشی آب ساختمان باید به آن توجه کرد، میتوان به طراحی ساختمان، میزان فشار آب، اتصالات لوله ها، سایز لوله ها، عایق کاری لوله های آب، فشار معکوس، نوع سیستم سرمایش و گرمایش، مکان موتورخانه و غیره اشاره کرد.

در لوله کشی سنتی که در اغلب خانه های قدیمی وجود دارد، لوله های آهنی بکار رفته است. این روش لوله کشی به دو شیوه روکار و توکار با توجه به نیاز و سلیقه مالک انجام می شد. اما با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی، روش های مدرن جایگزین شدند. چرا که نصب لوله های آهنی معایبی از جمله روند دشوار پیاده سازی پروژه، زمان زیاد برای پیاده سازی، هزینه بالای نیروی کار، امکان گرفتگی و رسوب کردن، پوسیدگی و خوردگی لوله ها در طولانی مدت داشت.

لوله کشی انشعابی

یکی از روش های لوله کشی مدرن که جایگزین روش های سنتی شد، همین لوله کشی انشعابی است. در این روش لوله کشی آب سرد و گرم به یک شکل انجام می شود و پس از وارد ساختن لوله اصلی از بیرون و عبور از کنتور مستقیما به داخل ساختمان می رسد.

در این روش برای هر قسمت از ساختمان توسط استادکار لوله کشی آب ساختمان، یک انشعاب از رایز اصلی در نظر گرفته می شود. در گذشته از لوله های فلزی و آهنی برای این نوع لوله کشی در ساختمان استفاده می شد. اما امروزه اغلب لوله های پلیمری بکار می روند.

لوله کشی انشعابی در ساختمان

برای اجرای لوله کشی آب گرم به صورت انشعابی، یک شاخه از رایزر اصلی وارد دستگاه حرارتی می شود. سپس از سمت دیگر به عنوان لوله آب گرم خارج شده و به بخش های مختلف ساختمان هدایت می گردد. لوله کشی انشعابی خود دارای دو بخش توکار و روکار است که در زیر به توضیح آن می پردازیم:

  • لوله کشی انشعابی روکار: در این روش، کارگر با توجه به توصیه های مهندس ساختمان، لوله های منشعب شده از رایزر اصلی را بر روی دیوار نصب می کند. شاید این روش کم دردسری باشد و نیاز به کندن دیوار در آن وجود نداشته باشد. ولی می تواند ظاهر ناخوشایندی ایجاد کند.

  • لوله کشی انشعابی توکار: پیمانکار ساختمانی در لوله کشی توکار بایستی به این نکته دقت داشته باشد که تمامی انشعابات لوله ها از داخل دیوارها عبور کند. مزیت این نوع لوله کشی، پنهان بودن آن زیر دیوار است ولی برای خانه های مسکونی نیاز به ایجاد سوراخ در دیوار دارد و میتواند روش پر دردسری باشد.

 لوله کشی کلکتوری

در این روش رایزر بعد از ورود به ساختمان به کلکتور متصل می شود. در واقع در این روش رایزر داخل کلکتور قرار می گیرد و از آن انشعاباتی به بخش های مختلف ساختمان می رود.

تعداد کلکتورها در این روش به تعداد واحدها بستگی دارد. برای آب سرد و گرم نیاز به دو کلکتور جداگانه است. یکی از مهم ترین تفاوت های این نوع لوله کشی با روش سنتی و روش انشعابی، امکان اجرای فقط به صورت توکار است. در برخی موارد می توان این نوع لوله کشی را از کف ساختمان و یا به صورت زیرسقفی اجرا کرد.

لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین

چگونگی لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین

همانطور که گفته شد، این روش لوله کشی ساختمان یک روش نوین در لوله کشی به شمار می رود. از این طریق، پس از هدایت آب به سمت کنتور، آب را به طور مستقیم و بدون توقف در طبقات مختلف ساختمان به بالای پشت بام هدایت می کنیم:

پس از این که آب به بالاترین طبقه رسید، لوله کشی را به کمک اتصالات U شکل به سمت پایین بر می گردانیم. در نتیجه، بر خلاف روش لوله کشی آب ساختمان از پایین به بالا، این بار لوله اصلی را از بالا به پایین به اندازه تعداد طبقات ساختمان تقسیم می کنیم.

در داخل ساختمان می توان با توجه به نقشه ساختمان، نوع مصالح و سلیقه افراد یکی از انواع روش های لوله کشی را انتخاب کرد. به طور کلی، روش لوله کشی آب در داخل ساختمان به صورت انشعابی و کلکتور قابل اجرا است. در این شیوه می توان رایزر لوله را داخل کلکتور بالای سقف قرار داد.

لوله های آب سرد و گرم نیز از همان رایزر منشعب می شوند. بنابراین پس از وارد کردن لوله رایزر در هر طبقه، ابتدا می توانید لوله را در کلکتور قرار دهید. سپس انشعابات برای تامین آب سرد و گرم مشخص می شود.

لوله کشی آب داخلی ساختمان از این قسمت به بعد کاملا سلیقه ای است. شما می توانید لوله کشی توکار یا لوله کشی آب سرد و گرم زیر سقف و یا لوله کشی کف را انتخاب کنید.

برای خرید مصالح تاسیسات آب و فاضلاب بسار باید دقت کنید، سعی کنید لیست فروشندگان لوله آب و اتصالات فاضلاب ساختمانی را تهیه کنید و به همراه استادکار تاسیسات ساختمان خریداری را انجام دهید.

نکات مهم در اجرای لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین

  • استفاده از پمپ آب در طبقه همکف در صورت فشار کم آب شهری، می تواند به افزایش قدرت و فشار آب در داخل لوله ها کمک کند.

  • اگر فشار آب در منطقه شما زیاد است، می توانید یک مخزن آب در پشت بام نصب کنید. بنابراین علاوه بر ذخیره آب، سرعت و قدرت جریان آب داخل لوله کشی آب ساختمان افزایش می یابد. در چنین شرایطی دیگر نیازی به پمپ آب در طبقه همکف ندارید.

  • از دستگاه بالابرنده یا رایزر با کیفیت و ضد اب استفاده کنید تا در دراز مدت دچار نشتی و رسوب نشوید.

  • نکته دیگری نیز درباره لوله کشی ساختمان از بالا به پایین باید مد نظر قرار گرفت. در واقع باید هر چه از سمت کنتور به سمت محل مصرف می رویم، قطر لوله آب از بزرگ به کوچک تغییر نماید. این مسئله از کاهش فشار آب جلوگیری می کند. همچنین رایزر بایستی از قطر مناسب برخوردار باشد تا باعث کاهش قدرت و سرعت جریان آب نشود.

سعی کنید برای اجرای لوله کشی آب و فاضلاب حتما با متخصص و مهندس ناظر مشورت کنید، ممکن است نحوه لوله کشی تاسیسات آب و فاضلاب بر روی انواع خدمات ساختمانی تاثیر بگذارد.

مزایای لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین

یکی از بزرگ ترین مزایای لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین در مقایسه با لوله کشی پایین به بالا، امکان دسترسی به آب پر فشار است. در واقع در روش لوله کشی آب از پایین به بالا، امکان کاهش فشار آب در طبقات بالا بر اثر گرانش وجود دارد.

جاذبه زمین باعث کاهش قدرت و سرعت جریان آب در لوله ها می شود. اما در لوله کشی اب از بالا به پایین، تقسیم آب از بالا بین طبقات انجام می شود و انشعاباتی به بالا و پایین می رود. بنابراین جاذبه حتی به حرکت آب در لوله ها کمک می کند.

همچنین از دیگر مزایای این نوع لوله کشی می توان به امکان اجرای لوله کشی آب کولر به دلیل وجود رایزر اشاره کرد.

به این نکته توجه داشته باشید که نصب پمپ آب روی پشت بام باعث می شود جریان آب در ساختمان از نوع صعودی باشد. بنابراین کار لوله کشی آب پس از نصب پمپ در پشت بام بسیار دشوار و پیچیده خواهد بود. و اما شما با یک رایزر نزولی می توانید به راحتی یک پمپ آب روی پشت بام نصب کنید. همچنین آب به سرعت توسط پمپ به از بالا به پایین منتقل می شود.

جمع بندی

همانطور که گفتیم، روش های مختلفی برای لوله کشی در ساختمان وجود دارد. شما باید با توجه به نوع سازه، بودجه و محدودیت هایی که با آن مواجه هستید، یکی از روش های لوله کشی را انتخاب کنید. اما اگر لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین را انتخاب می کنید، بایستی با مزایا و نکات اجرای آن آشنا شوید. بنابراین در این مقاله به توضیح نحوه لوله کشی آب ساختمان از بالا به پایین و نکات مربوط به آن پرداختیم.